Thombii Natural
NatuurervaringenExcursiesVogels spotten
  • 10/10/2018
Net even langs gereden zoals zoveel dagen.
Nu er ook op gereden en zelfs uitgestapt.
Maandag ook maar toen had ik het even nodig en heeft het niet geholpen.
Alhoewel er daarna fietsend en kijkend, flarden van vergeetachtigheid opdoken in mijn waas van de dagelijkse werkelijkheid. Zo vergeetachtig soms dat ik mijn rugzak inclusief pasjes en sleutels heb laten staan. Limburg en zelfs stadsgenoten van onze goede vriend `Ludo, hadden dit gerepareerd; met veel kunst en vliegwerk konden zij in de outback van de zeeuwse natuur toch nog via internet achter een telefoonnummer komen.
Is er nog wel natuur in de Dyonische betekenis zoals mijn oude vriend Matthijs vermelde op de landelijke ledendag van het IVN in Nijmegen; natuur waar zelfs internet niet werkt?
Nijmegen mijn geboortestad, in mijn tijd de stad voor cultuur, beweging en goed onderwijs; tenminste daar deed ik mijn best voor.
Nijmegen waar ik woonde in de Ooypolder bij de Gelderse Poort en later op de stuwwal in het oerbos.
Nu Green Capital van Europa.
Is het zo dat ik ontgin en dat na mijn vertrek de vruchten worden geplukt. Of kan ik me beter nergens mee bemoeien zodat de goede intenties van anderen eerder een kans krijgen.
Daarvoor moest ik de fiets op en de natuur in; respijt de mooie symboliek die ik door mijn opmerkzaamheid in woord en beeld kon weergeven op Facebook( dit volgens een goede vriend*).
De filosofie is mijn eigen en daarom heb ik weer genoten van Matthijs, terwijl ik hem al veertig jaar niet meer heb gezien of gesproken.
Ook tHaventje heb ik al lang niet meer gezien en gesproken.
Het lag er vanmorgen prachtig bij zoals de foto’s getuigen.
Een plek temidden van de vogeltrek, de late bloemen inclusief de vlinders, de eeuwige schelpen en de mensen op het Kattendijkse wad.
Maar intensief en met volle aandacht er weer naartoe in plaats van op een afstand er naar kijken zoals de opleiding vereist, nee dat is al lang geleden.
Ik heb het te druk met de opleiding IVN-natuurgids, met excursies, met mijn studie van alles en nog wat in de natuur, met mijn promotie-activiteiten en andere vrijwilligersactiviteiten bij NM, met mijn wetland-taken voor de Vogelbescherming, met mijn drang om alles te ontdekken en in of aan te gaan.
Ik heb het te druk met mijn visie op natuur en bezig zijn voor, met, in en door de natuur.
Ik wil naar mijn natuur en alle facetten van mijn natuur in Zeeland tot ontwikkeling te brengen.
Maar zoals ik al (*mooi symbolisch) verwoordde op Facebook bij ThombiiNatural; “ de zeeuwse natuur plant zelf wat wij moeten laten”.
Mogelijk pluk ik nu de vruchten als ik doe om het doen, als ik reageer omdat ik zo in elkaar zit, als ik bedenk en actief ben omdat ik niet anders kan, als ik geniet, als ik vergeet, als ik ontdek dat buiten of in de natuur hetzelfde is, als ik gewoon mijn aard volg en als de opleiding gewoon toevoegt wat het toe kan voegen, als ik laat wat niet bij mijn natuur hoort en aanga bij wat er wel bij hoort.
Ik ben geen natuurfilosoof zoals Matthijs, ik ben niet meer zo jong dat ik bijzondere posities kan innemen (Joszi Smeets van Food Hub) en er zijn genoeg creatieve/ ondernemende/ zeer intelligente en energieke mensen (waaronder de indrukwekkende Thijs) die de natuur kunnen vertolken, gebruiken en tastbaar kunnen maken.
Ik ,in Zeeland, heb mijn haventje en ik kan dat andere ook, maar doe dat alleen omdat het mijn natuur is, in de natuur van Zeeland. Omdat de natuur van Zeeland mij eigen is, een haven is en omdat ik al heel lang tot zeer kort, zeer dik bevriend ben met mijn natuur.
PS Het Kattendijkse Wad voederplaats voor vogels bij laagtij, staat in verbinding bij mijn eerste adoptiekeuze, De Deesche Watergang, voederplaats bij hoogtij. Ze horen bij elkaar

Woensdag 10 oktober 2018