Thombii Natural
NatuurervaringenExcursiesVogels spotten
  • 13/09/2018
Vandaag verraste mijn vrouw mij door het voorstel om even het haventje te bezoeken. Zij kon even lekker in de zon zitten en ik kon weer scharrelen. Oh wat een kans. Het schuldgevoel dat ik zo lang niet was geweest, was al gesust omdat mijn vrienden-studiegenoten van de IVN het heimelijk ook al hadden vermeld. Maar ik noem het een kans omdat ik gewoon geen tijd had om weer aandacht te geven. Ik wachtte, zeer goed doordacht, op het echte begin van de vogeltrek en het mooie weer was geen duidelijke grens dat het najaar riep om dat noordelijke gevogelte. Elke keer als ik weer langs het haventje kwam, dacht ik dat de deltawacht bij de Plompe Toren erg bijzonder was geweest. Ik had nu al een paar keer bruinvissen gezien ter hoogte van het haventje en zelfs al begeleid door visdiefjes; dus mijn doel voor de IVN-opleiding was ook al in zicht: Het spotten van " zeldzame of bijzondere" exemplaren door de aanwezigheid van bekende dieren.
Voor de rest leek het haventje zo kaal als altijd. Wat een drogredenen om niet te gaan.
Gelukkig bleek de kans weer tot mooie dingen te leiden. Een lepelaar, enkele steenlopertjes ( beiden met mijn oude /nieuwe camera vastgelegd), oeverloper, tureluurs, wulpen, zilverplevieren , zilver- en kokmeeuwen en visdiefjes . Die laatsten prikkelden mijn zintuigen; zouden ze weer de bruinvissen aanwijzen?
Nee, ze legden hele andere verbanden. Ik had een paar honderd meter verderop ( in mijn tuin) al een halsbandparkiet gespot als exoot. In mijn huis zat gisteravond een klein kikkertje. Beiden brachten het Australië-gevoel naar boven.
De visdiefjes visten met hun open snavel terwijl ze vlak boven het water bleven vliegen. Ik ken dit uit beelden in de tropen. Maar ik zag ook een visdiefje die als een volleerde steltloper op het wad aan het pikken was.
Zou de natuur zo tropisch worden dat we anders moeten gaan kijken?
Gelukkig waren de planten zoals Zulte, Gerande Schijnspurrie en Eenbloemige Zeekraal plus de witte schelpen van de
oester weer erg zeeuws. Alhoewel witte schelpen, warme zon en de zee; dat doet wel erg aan tropische stranden denken.
Ik kijk richting de Zeelandbrug en zie van alles op het Kattendijke wad. Mijn vrouw kreeg het koud in de wind, maar ik had het warm zoals die de dagen bij de Deltawagen. Ik heb het gevoel dat op 13-09-2018 Australie dichterbij is dan ....