Thombii Natural
NatuurervaringenExcursiesVogels spotten
  • 27/05/2018


Het is echt een kale betonnen vlakte waar niets te doen is. Hoogzomer??!! en in de avond twee BMW-groep jongeren met flesjes op het dak van de auto en de muziek aan. Waarom ze nou weggaan als ik weer probeer om bruinvissen en zeehonden te spotten? Het zal wel liggen aan het contrast; een oude vent op een mountainbike geheel in boswachter groen gekleed met waterfles in de rugzak en oortjes voor de muziek.
De dagen met warm weer lokken campers, vissers en ander volk, gezien de rommel, lege bierflesjes en de stukgereden oesterschelpen.
Ik kan ook niets meer ontdekken op tHaventje als ik na een zucht van ergernis van mijn vrouw de stimulatie en haar inzet krijg om even te gaan stappen ipv kinderen ophalen etc. Haar inzet en haar betrokkenheid is enorm, aangezien zij haar eigen bedrijf opzet, tegelijkertijd de kost verdient, de kinderen en een gedeelte van het huishouden draait.
En dan is ze echt bezorgd over mijn “be natural". Resultaat. Op tHaventje niets meer dan een zuring, wat extra bloempjes, geen vogels en zeker geen bruinvissen of zeehonden.
Dan maar gaan voorbereiden van de promotie voor NatuurMonumenten bij de Stompe Toren.
Dat was een goede beslissing. Moriaanshoofd gaan verkennen en wie weet zie ik nog bruinvissen en zeehonden rond de Roggenplaat. Prachtige bloemen bij het uitstappen en ik herkende Wild Kattenkruid. De uitkijktoren in en het leven bekijken van broedende vogels. Twee tureluurs probeerden een kraai in de war te brengen door allerlei tactieken: Luidkeels schreeuwen, het spel spelen van koud of warm maar dan oneerlijk, wachten tot de kraai echt uit oogcontrole is en dan pas terug naar het nest. De les over landschappen was duidelijk, hier is het soms echt zo zout ( inlaat en geen poelgrond) dat er niets groeit. De graspieper zong, de wikke zocht haar weg, vogelaars groetten mij alsof ik een boswachter was ( wat een tegenstelling met die jongeren op het haventje) en de lepelaars trokken de toeristen die dwars door alles lopen om de beste foto te maken. Goede grond om in augustus de promotie van de Oosterschelde te doen voor wie dan ook. Op de terugweg nog zilverplevieren gespot en de vogelaars reden er zo voorbij. Tijd om naar huis te gaan in de hitte van de zeeuwse zomer; wat hou ik hiervan. Een korte stop bij het Pikgat,; natuurterrein van Natuurmonumenten. Grutto's ( gelukkig zijn ze er nog) en onder andere een groenpoot ruiter. Nu echt naar huis en door de groenpootruiter dacht ik aan de zeeuwse winter; ik had deze vogel toen gezien vlakbij huis aan de Deesche Watergang. Ik dacht hoe ik had genoten bij 'tHaventje en de Middelplaten. Dat was de eerste keer. Zomer in Zeeland, Zoutelande, Dansen aan Zee maar nu ook de koudere tijd die zulke mooie vogels aantrekt. De Oosterschelde kan ik wel promoten want welke menu je van de kaart ook neemt, het is allemaal lekker.
Thuisgekomen krijg ik berichten van mijn klasgenoten en dan wordt ik weer jaloers en wil zo graag met pensioen, zo graag miljonair zijn en oudere kinderen hebben; kan ik direct weer op pad om daar te gaan kijken.
Maar mijn vrouw kalmeert mij; het heeft je weer goed gedaan he schat. Ja het is goed zo.