Thombii Natural
NatuurervaringenExcursiesVogels spotten
  • 23/05/2018
Donderdag 15 maart 2018

Erg druk met de proefexcursie Middelplaten, de lessen bij IVN en de nieuwe opdracht rond duurzaamheid maar mijn adoptie, moet gewoon op de agenda blijven.
Dus g(r)auw even op de fiets mijn rondje tegemoet waar ik op iets nieuws stuit; een waarschuwing voor de schelpenrapers.
Natuurlijke selectie zou ik zeggen maar dat verwoordt mijn afkeer van deze bezoekers. Rommel temidden van lege schelpen ( batterijen, astma-verstuiver, sigarettenfilters, hasjzakjes, papiertjes / wc- ???).
Ik zet het van mij af en denk aan de poëzie van Nico, afgelopen les bij zijn natuurmoment; de lente en winter zijn het nog niet eens wie er aan de beurt is.
Ik zet mijn fiets neer en direct duiken er 7 waterpiepers op ( mogelijk oeverpiepers) en die heb ik nog niet op de kaart.
Ik volg de stutmuur om weer naar muurschotel, gewoon landkaartmos, groot dooiermos en muismos??? te kijken en kom dan bij het oostelijke strandje uit.
Onderweg een andere poëtische vertolking gezien van de winter-lente strijd; een klein meizoentje.
Tussen de aangespoelde hoop met tepelhoorn, alikruik, muiltje, schaalhoorn/ napslak en oesters plus mosselen ligt ook het knotswier, Iers mos en eitjes van de Wulk ( Christien).
Maar ook ligt daar een dode wulp en even verderop een dode strandloper: Ja het was koud met harde wind afgelopen weken.
Terug richting fiets met aan de Oosterschelde-kant alleen water. De vogels zijn gevlogen.
Dus even het weststrandje inspecteren.
Veel schelpen en wieren, ook in het kraakheldere water.
Sporen van de boorspons op een stuk schelp van de Japanse oester.
En rare witte vlekken op een stuk beschoeiing. Nee niet de poep van vogels zoals even verder terug maar een soort witte afdrukken. Fossielen zoals in de stenen stoepen van Middelburg of zuigzoenen van oesters of andere schelpen?
Tijd om naar huis te gaan en te gaan determineren.
Och toch dat bot vergeten terug te gooien dat vrijwel zeker van een steltloper-poot afkomstig is.
Nou ja dan maar in de kast naast het middenvoetsbeen van een hert dat op ons Banjaardstrand lag. Altijd weer een moment vol van van alles zo’n moment bewust buiten.
Mijn natuurmomenten lijken kaal of teveel van hetzelfde zoals het landschap van de Middelplaten maar ze zijn net als de lessen van de IVN; wat zit er onder de grond, hoe ontstond mijn landschap, welke fossielen, welk milieu met duurzame invloeden en indrukken etc etc.