Thombii Natural
NatuurervaringenExcursiesVogels spotten
  • 23/05/2018
Haventje Kattendijke Adoptiegebied Thom de Bruijn Februari 2018
INV cursus 2018-2019
Het haventje ligt ten NNW van Kattendijke, tegen de Oude Zeedijk aan de Oosterschelde en was oorspronkelijk een haventje aan de afgedamde rivier de Wijtvliet.
1
Deze is nooit echt in gebruik genomen als zodanig.
De huidige lokatie is een geasfalteerde/ grindachtige uitstulping aan de waterzijde van de dijk en is aan drie kanten beschermd door betonnen blokconstructies (waterkant) en een betonnen muur tegen de aflopende graskant van de dijk.
De plek wordt veel gebruikt door mensen die pieren steken, door hengelaars of door een enkele vakantieganger ( camper). Voor duikers is deze plek minder geschikt, aangezien de eb-lijn van de Oosterschelde het haventje drooglegt en dus het daar te ondiep.
Waarom heb ik deze plek gekozen?
De plek is uitermate geschikt om de foeragerende vogels te observeren op de westelijk gelegen eb-plaat; (1) de plaat voor het Kattendijkse strand.
Ook is er beschutting door de beton-muur, waardoor er mogelijkheden zijn om ongezien de diepere gedeeltes van de Oosterschelde te checken op oa sterns, futen, aalscholvers en eventueel zeehonden of dolfijnen.
Deze locatie kent ook wat aanspoel-plekken voor allerlei soorten schelpen.
De betonfunderingen zijn ondergrond voor korstmossen en gewone mossen.
Bij storm spoelt dit haventje onder en daardoor zijn wieren en zoutminnende planten te vinden naast de zoetwater-planten en diverse grassoorten op het gedeelte dat wat verder van het water afligt.
De dijkbegroeiing van gras staat zomers vol met planten en is vaak bevolkt door diverse steltlopers op zoek naar voedsel.
De naastgelegen plaat (1) die bij eb droogvalt is bron voor krabbetjes en wad-diertjes plus wieren. Aan de kopkant van het haventje kan je minstens een meter diep kijken en kan je een beetje van de onderwaterwereld in de Oosterschelde zien.
De locatie ligt op een afstand van 500 meter van mijn huis en er is een hele leuke route met hout- wallen, het bruggetje over de wijnvliet en het gebied tussen dit stroompje en de oude zeedijk. Ook genoeg te zien, te horen, te ruiken en zelfs te proeven als ik op weg ben om weer te gaan kijken bij het haventje.
Ik vind de plek interessant omdat het een kale vlakte lijkt, maar juist veel variatie kent in zeedieren(-tjes), planten en vogels.
Thom de Bruijn